Succesvolle editie Melken voor Morgen Geitenhouderij

Melken voor Morgen Geitenhouderij

Vakblad Geitenhouderij hield op 29 september 2022 het evenement Melken voor Morgen. Vier sprekers gaven de deelnemers een inkijk in onder meer de problematiek van emissies en gesekst sperma.

De dag werd afgetrapt door Eric van den Hengel. Met de Stichting I-VEE ondersteunt hij de innovatie bij het terugdringen van emissies van ammoniak en broeikasgassen. Verzamelen en delen van kennis staat daarbij hoog in het vaandel. I-VEE kent de problematiek, kent de regelgeving rond emissie van ammoniak en kent de rol van de geitenhouder hierin.

De tweede spreker was Dick Heederik, hoogleraar aan de faculteit Diergeneeskunde en voorzitter van het SDa-expertpanel. Hij presenteerde de eerste cijfers over het antibioticagebruik bij geiten. Die cijfers worden sinds april 2021 geregistreerd in een aangewezen database. De SDa, Autoriteit Diergeneesmiddelen, heeft de verbruikscijfers geanalyseerd op sectorniveau en rapporteert over het gemiddelde gebruik en de spreiding tussen bedrijven en dierenartsen.

Na de pauze was het de beurt aan Gerrit Koop, universitair docent bij de Universiteit Utrecht. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research, toonde aan dat er voeding-gerelateerde risicofactoren bestaan voor een hoog kiemgetal op bedrijfsniveau. Koop ging in op de vraag waardoor de verschillen in kiemgetal tussen geiten en tussen bedrijven veroorzaakt worden.

Melken voor Morgen werd afgesloten door Dirk-Jan van Horssen. Van Horssen is salesmanager voor Goat Improvement Company (GIC), waar hij ook oprichter en gedeeltelijk eigenaar van is. Sinds dit jaar is er een Franse ki-organisatie die gesekst bokkensperma aanbiedt. De techniek is er, ook bokkensperma kan gesorteerd worden op sekse, maar werkt het al in de praktijk? Tijdens Melken voor Morgen werd meer bekend over praktijkproeven met gesekst sperma in Nederland. Van Horssen vertelde over zijn bevindingen.

Een verslag van Melken voor Morgen Geitenhouderij is te lezen in het oktobernummer van vakblad Geitenhouderij.

Ons nieuws
Succesvolle eerste editie van Grasmannen Live

Op 21 september jongstleden was Stadion de Wageningse Berg het decor voor een nieuw evenement dat een blik wierp op de toekomst van sportveldenbeheer in Nederland. Grasmannen Live, georganiseerd door het vakblad Tuin en Park Techniek, bracht ongeveer 70 professionals uit de wereld van sportveldenonderhoud samen voor een dag gewijd aan de mogelijkheden van robotica […]

Terugblik Nationaal Geiten Event 2023

Op 9 september jongstleden vond de vierde editie van het Nationaal Geiten Event plaats. Opnieuw waren de IJsselhallen in Zwolle het epicentrum van de Nederlandse geitensector. Met een recordaantal exposanten en geiten voor de keuring, drie workshops van de LTO-vakgroep melkgeitenhouderij en vijf workshops verzorgd door gerenommeerde bedrijven en organisaties in de sector, beloofde de […]

Recordaantal van 226 geiten in de ring voor titel “Mooiste Geit van het land”

Na de succesvolle editie vorig jaar is er ook dit jaar weer het Nationaal Geiten Event; op 9 september in de IJsselhallen in Zwolle. En ook dit jaar is de Nationale Geitenkeuring weer groots aanwezig bij het Event. De keurmeesters, ringmeesters en omroepers zullen het druk gaan krijgen dit jaar. Van acht verschillende rassen (o.a. […]

DutchEnglishFrenchGermanItalian