Terugblik Nationaal Geiten Event 2023

Op 9 september jongstleden vond de vierde editie van het Nationaal Geiten Event plaats. Opnieuw waren de IJsselhallen in Zwolle het epicentrum van de Nederlandse geitensector. Met een recordaantal exposanten en geiten voor de keuring, drie workshops van de LTO-vakgroep melkgeitenhouderij en vijf workshops verzorgd door gerenommeerde bedrijven en organisaties in de sector, beloofde de dag een bron van inspiratie, netwerkmogelijkheden en natuurlijk de beoordeling van de mooiste geiten van het land.

Ondanks de tropische omstandigheden, met temperaturen boven de 30 graden, en code geel in sommige delen van het land vanwege mist, werd het een prachtige dag. Het hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de Geiten Event Innovatie Trofee, waarbij MS Schippers werd bekroond voor het meest innovatieve product of dienst, en Melkgeitenhouderij Papen-Olbach werd geprezen als de meest innovatieve melkgeitenhouderij van Nederland.

Resultaten van de enquête

In de week na het Nationaal Geiten Event is er een korte enquête uitgevoerd onder de lezers van de nieuwsbrief van het vakblad Geitenhouderij. Hoewel het aantal respondenten beperkt was (geen valide steekproef), bieden de resultaten een nuttige kijk op verschillende aspecten van het evenement.

Uit de enquêteresultaten blijkt dat 45% van de respondenten het evenement als “goed” heeft beoordeeld, 32% als “zeer goed” en 14% als “uitstekend.” Voor 50% van de respondenten was de belangrijkste reden om het evenement bij te wonen het ontmoeten van leveranciers op de expo, wat veruit de meest genoemde motivatie was.

Expo

De verschillende onderdelen van het evenement werden over het algemeen goed gewaardeerd. De expo werd beoordeeld als volgt: 9% redelijk, 45% goed, 32% zeer goed en 9% uitstekend. Slechts 5% heeft de expo niet bezocht, wat aangeeft dat dit het best bezochte onderdeel van het evenement was. De landelijke geitenkeuring kreeg waardering van 32% “goed,” 32% “zeer goed,” en 5% “uitstekend.” De resterende respondenten hebben de keuring niet bijgewoond.

Andere aspecten, zoals parkeren, aankleding, ontvangst en communicatie voorafgaand aan het evenement, werden gewaardeerd met scores variërend van 7,3 tot 8,1. De locatie en de catering scoorden lager, met respectievelijk 6,5 en 6,2. Wat betreft toekomstig bezoek aan het evenement gaf 32% aan dat dit “enigszins waarschijnlijk” is, 41% vond dit “zeer waarschijnlijk,” en 28% beschouwde dit als “buitengewoon waarschijnlijk.” De opties ‘niet erg waarschijnlijk’ en ‘helemaal niet waarschijnlijk’ werden niet genoemd.

Locatie

Met het oog op de sluiting van de IJsselhallen in Zwolle eind 2023 rijst de vraag naar de ideale locatie voor het evenement. Net als in de enquêteresultaten van vorig jaar gaven de respondenten de voorkeur aan een centrale locatie in Nederland, waarbij Gelderland (36%), gevolgd door Overijssel (27%), Noord-Brabant (23%) en Utrecht (14%), de meest genoemde provincies zijn. Verder geeft 64% van de respondenten aan dat zaterdag (tot 17.00 uur) de voorkeur geniet.

Tips

In de opmerkingen werden enkele goede tips gegeven, waaronder het ontwikkelen van (hygiëne) sluis tussen geitenkeuring en expo, meer aandacht voor de prijs-kwaliteitverhouding van de catering-services en het uitbreiden van de expo met fabrikanten op het gebied van klimaattechniek, stalinrichting en verduurzaming. Ook wordt de aanwezigheid van fabrikanten van voerrobots, mini-shovels en leveranciers van medicijnen en vaccins en activiteiten voor kleine kinderen genoemd.

Communicatie

Het vakblad Geitenhouderij is met 76% verreweg het belangrijkste medium waar men heeft gehoord over het evenement. 48% van de respondenten is beroepsmatig geitenhouder, 33% werkt in een gerelateerde onderneming en het resterende deel is fokker of houdt geiten voor de hobby. Bij de enkele respondenten die niet zijn geweest, werden het warme weer als reden opgegeven.

Onderstaande foto’s geven een goede impressie van het Nationaal Geiten Event 2023! We kijken uit naar de volgende!

Ons nieuws
Melken voor Morgen Rundveehouderij staat stil bij uiergezondheid

De derde editie van Melken voor Morgen Rundveehouderij vond op donderdag 12 september plaats op Landgoed Nergena in Bennekom (Gld.). Tijdens deze studiedag gingen vijf sprekers dieper in op uiergezondheid. Melken voor Morgen is een jaarlijks evenement en werd bezocht door tientallen veehouders, dierenartsen en andere professionals uit de melkveesector. Tijdens de studiedag spraken onder […]

Ruim 130 bezoekers bij Melken voor Morgen Geitenhouderij 2023

De vierde editie van Melken voor Morgen Geitenhouderij vond op 5 oktober plaats bij Maatschap Papen-Olbach in het Gelderse Vragender. Vier sprekers namen de bezoekers mee in de wereld van dierenwelzijn, duurzaamheid en energie en de Blije Geit stalvloer. Tijdens de rondleiding was de nieuwe stalvloer opnieuw onderwerp van gesprek en presenteerde Sieplo een voerrobot […]

Succesvolle eerste editie van Grasmannen Live

Op 21 september jongstleden was Stadion de Wageningse Berg het decor voor een nieuw evenement dat een blik wierp op de toekomst van sportveldenbeheer in Nederland. Grasmannen Live, georganiseerd door het vakblad Tuin en Park Techniek, bracht ongeveer 70 professionals uit de wereld van sportveldenonderhoud samen voor een dag gewijd aan de mogelijkheden van robotica […]

DutchEnglishFrenchGermanItalian